Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηνάς Τόφας | Kάστανος, ένα προσωπικό στοίχημα για μένα

“Πρώτη δημοσίευση Αύγουστος 2018”

Μηνάς Τόφας, ο προπονητής αναπτυξιακού ποδοσφαίρου, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καταθέτει τα πιστεύω και τις προσωπικές του απόψεις, γύρω από τον χώρο του αναπτυξιακού ποδόσφαιρού στην Κύπρο.

FA:Μηνά ασχολείσαι με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, πόσα χρόνια;
ΜΤ:Από το 2002, εδώ και δεκαέξι χρόνια.

FA:Πως βλέπεις το επίπεδο του αναπτυξιακού στην Κύπρο;
ΜΤ:Πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Στο εξωτερικό ασχολούνται με τα Grassroots, οι ενορίες και τα σχολεία. Αν ένα παιδί είναι καλό, τότε το προωθούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Εδώ στην Κύπρο η ανταγωνιστικότητα και η διαφήμιση της κάθε Ακαδημίας δια μέσου Grassroots, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την εκμάθηση».

FA:Τη δομή, πως την κρίνεις;
ΜΤ:Βλέπω μια πρόωρη εξειδίκευση πάνω στις μικρές ηλικίες. Τα μικρά παιδιά στις ηλικίες 8-10, ακόμη και μέχρι τα 12 τους, πρέπει να ασχολούνται και με άλλα αθλήματα, τα οποία θα τους βοηθήσουν να κερδίσουν και πολλές άλλες δεξιότητες έτσι ώστε να έχουμε μια πολύπλευρη ανάπτυξη και ταυτόχρονα να τους βοήθησε στη δημιουργικότητά τους.

Τα αγόρια το χάνουν αυτό, αθλήματα, όπως το κολύμπι, η ενόργανη, χορός και άλλες αθλοπαιδιές κλπ, μπορούν να τους βοηθήσουν στο μέλλον και στο ποδόσφαιρο.

FA:Γιατί δεν βγάζουμε πλέον ταλέντα;
ΜΤ:Τα ταλέντα μας είναι διάσπαρτα παντού. Δεν υπάρχουν ακαδημίες που να προσελκύουν τα καλύτερα ταλέντα. Η μόνη που μπορεί να το κάνει είναι η Εθνική ομάδα, πράγμα αδύνατον για να προπονούνται ή να παίζουν μαζί. Εάν υπολογίσουμε ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει ένα ταλέντο, αυτό το συγκεκριμένο ταλέντο προπονείται και παίζει μόνο του, σε σχέση με το εξωτερικό, όπου οι ακαδημίες εντοπίζουν, επιλέγουν και βάζουν τα ταλέντα να προπονούνται μαζί.

FA:Πως βρίσκεις το επίπεδο των προπονητών του αναπτυξιακού;
ΜΤ:Χαμηλό. Οι ελάχιστοι καλοί προπονητές, αποσύρονται από τον χώρο. Δεν βρίσκουν ανταπόκριση από το σύστημα. Οι πλείστοι υστερούν σε επίπεδο, δεν έχουν ταλέντο, ούτε και τα προσόντα. Δεν έχει σημασία το χαρτί, όσο η μεθοδικότητα, η αντίληψη για το ποδόσφαιρο, η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας. Είσαι δάσκαλος, παιδαγωγός, ψυχολόγος μερικές φορές. Οι πλείστοι παρασύρονται από το αποτέλεσμα και γενικά έχει χαθεί τελείως το νόημα στον όρο ανάπτυξη πιστεύω. Πιο πολύ ασχολούνται με προπονήσεις εντυπωσιασμού των γονιών παρά με την ουσία.

FA:Οι ομάδες ενδιαφέρονται για τις ακαδημίες;
ΜΤ:Οι ομάδες αν είχαν την επιλογή να μην είχαν ακαδημίες θα το έκαναν. Καμία ομάδα δεν βγάζει κέρδος από τις ακαδημίες.

FA:Ο ρόλος των ακαδημιών;
ΜΤ:Υποχρεωτικός και αναγκαίος για τη δομή του πρωταθλήματος. Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να δημιουργηθούν ελίτ κατηγορίες, να πληρούν κάποια λειτουργικά κριτήρια, όσο αφορά τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό κα. Γενικά υστερούμε πολύ σε αυτό.

FA:Γιατί δεν βγάζουμε ψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες;
ΜΤ:Πόσους προπονητές έχουμε που διαπρέπουν στο εξωτερικό; Κανέναν. Άρα πως θα βγάλουμε ποδοσφαιριστές, όταν δεν έχουμε βγάλει καλούς προπονητές. Οι προπονητές στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι καλύτεροι από τους προπονητές της πρώτης ομάδας.

FA:Παρεμβάσεις για να παίζουν κάποιοι συγκεκριμένοι μικροί υπάρχουν;
ΜΤ:Παρεμβάσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν παντού και στις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου. Όμως οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν το ταλέντο, αλλά τον μέτριο ποδοσφαιριστή και άλλους για να έχουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

FA:Γιατί θεωρούν στην Κύπρο τα Grassroots σημαντικά;
ΜΤ:Για οικονομικούς λογούς πιστεύω. Η εμπορικοποίηση του αθλήματος, το οποίο κατάντησε να εργοδότα μια μεγάλη γκάμα προπονητών, πηγαίνοντας από την ποιότητα στην ποσότητα.

FA:Υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο;
ΜΤ:Παντού υπάρχουν ταλέντα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ισλανδία και το μοντέλο τους, οι μισοί ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην Αγγλία, γιατί να μην υπάρχουν και ταλέντα στην Κύπρο.

Η πιο κρίσιμη ηλικιακή περίοδος στην Κύπρο είναι από τα 18 στα 23 και η μετάβαση στον επαγγελματισμό. Είναι και θέμα νοοτροπίας της κάθε χώρας εάν θέλει να βγάλει ποδοσφαιριστές.

Η δική μας νοοτροπία είναι πιο κοντά στην Ιταλική, όπου δεν βρίσκεις ποδοσφαιριστές κάτω των 23 χρονών να είναι βασικοί στις ομάδες τους. Στο Ολλανδικό και στο Βελγικό βλέπουμε διαφορετική προσέγγιση, όπου αγωνίζονται βασικοί σε πολύ νεαρές ηλικίες.

FA:Έχουμε υπεράριθμό αριθμό ακαδημιών στην Κύπρο;
ΜΤ:Απίστευτα υπεράριθμο. Γενικά έχουμε την τάση στην Κύπρο να υπερβάλουμε στα πάντα. Μιλώντας με ανθρώπους του χώρο στο εξωτερικό, το βρίσκουν πολύ γελοίο να έχουμε τόσες πολλές ακαδημίες και τόσα πολλά πρωταθλήματα.

FA:Φιλοσοφία ακαδημιών, υπάρχει;
MT:Δεν υπάρχει φιλοσοφία, απλά γίνεται αντιγραφή από το εξωτερικό.

FA:Πως βλέπεις τα τόσα τουρνουά που γίνονται στην Κύπρο;
MT:Εξωπραγματικά. Κατάντησαν όπως τους γάμους. Τουλάχιστον διατηρούν την παράδοση. Έρχομαι, πηγαίνεις. Πιστεύω θα έπρεπε να γίνονταν μόνο 2-3 μεγάλα, σωστά οργανωμένα.

FA:Από την εμπειρία και τις διασυνδέσεις σου στο εξωτερικό, έρχονται σκάουτερ στην Κύπρο;
MT:Κανένας. Τους φέρνουμε! Ένας σκάουτερ θα ασχοληθεί με ηλικίες 14-16. Λόγω του απαγορευτικού να μεταβεί ένας μικρός κάτω των 16 στο εξωτερικό. Αυτές είναι οι ηλικίες που τους ενδιαφέρουν.

FA:Άρα αυτό που διαφημίζουν, θα έρθει ο ένας σκάουτερ ο άλλος;
ΜΤ:Κοροϊδία.

FA:Είσαι από τα λίγα άτομα στην Κύπρο με τόσες πολλές διασυνδέσεις, με τεχνικούς διευθυντές μεγάλων ομάδων του εξωτερικού, σκάουτερ κλπ. Έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην Κύπρο;
MT:Πλέον για να μπει στον κόπο ένας σκάουτερ να έρθει, το πρώτο πράγμα που ρωτά είναι αν είναι διεθνής και σε ποια ηλικία παίζει. Εάν η απάντηση είναι με την ηλικία του, τότε δεν ασχολείται. Είχα περίπτωση πρόσφατα, όπου σκάουτερ μεγάλης ομάδας του εξωτερικού, επικοινώνησε μαζί μου για να πάρει πληροφορίες για κάποιο νεαρό Κύπριο διεθνή. Τον συγκεκριμένο σκάουτερ τον παραπληροφόρησαν, ότι ο μικρός [2002] αγωνίζεται με την Εθνική U21. Μετά από βολιδοσκόπηση, διαπιστώθηκε, ότι ο νεαρός δεν παίζει εκεί που ενημέρωσαν τον σκάουτερ, αλλά ούτε καν με τη δικιά του ηλικία, παρά μόνο έχει μερικές συμμετοχές. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι οι σκάουτερ ψάχνουν τα πάντα. Σημαντικό είναι να πάει ένα ταλέντο, το οποίο να μην εκθέσει τον σκάουτερ, αλλά ούτε και εμάς, γιατί μετά μένουν όλοι εκτεθειμένοι και κλείνουν οι πόρτες.

FA:Σε προσεγγίζουν πολλοί γονείς για να μεσολαβήσεις να πάνε τα παιδιά τους εξωτερικό;
MT:Πάρα πολλοί! Εγώ έμαθα να είμαι ειλικρινής απέναντί τους. Αν μπορεί να πάει, αν έχει το ταλέντο, πόσο δύσκολο είναι, αν αξίζει τον κόπο. Πρέπει να καταλάβουν οι γονείς, ότι ένα παιδί από Κύπρο αν πάει εξωτερικό και δεν είναι το ταλέντο που πρέπει για να έχει την εξέλιξη, τότε μπορεί να έχει πολλά αρνητικά αντιχτύπα. Πολλοί, οι οποίοι έχουν πάει τελικά καταστράφηκαν ποδοσφαιρικά όταν επέστρεψαν, αλλά εμείς τείνουμε να θυμόμαστε τους πολύ λίγους που πέτυχαν. Αυτό που βλέπω και με λυπεί, είναι να φεύγουν τα παιδιά εξωτερικό, με μόνο σκοπό όταν επιστρέψουν πίσω, να πάρουν ένα καλύτερο συμβόλαιο σε μια ομάδα, στην οποία και πάλι δεν θα παίζουν.

FA:Αξίζει ένας μικρός να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο;
MT:Αν το δούμε από την πλευρά της επαγγελματικής εξασφάλισης, οι πλείστοι θα αποτύχουν. Αν αναλογιστούμε, ότι το ποσοστό που θα τα καταφέρουν ως επαγγελματική εξασφάλιση, είναι μόλις το 0,012%. Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι που βλέπω γονείς αλλά και προπονητές ακόμη και σε ηλικίες 17-18 χρονών να μην είναι ειλικρινείς με τα παιδιά. Θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν και μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση αποτυχίας. Όμως από την άλλη όψη, αν το δούμε ως αθλητισμό, αξίζει, αφού κερδίζει τόσα άλλα πράγματα με την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο.

FA:Τι χρειάζεται ένας μικρός για να πετύχει σε ψηλό επίπεδο;
MT:Τεχνική κατάρτιση. Να είναι τακτικά έξυπνός. Να έχει φυσικές ικανότητες, ταχύτητα για ψηλό επίπεδο, τα οποία έρχονται με σκληρή δουλειά. Και απομένει το πιο κρίσιμο, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει παρά μόνο ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Αν έχει το mentality να αντεπεξέλθει υπό πίεση σε ψηλό επίπεδο και στις συνθήκες του επαγγελματισμού, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι. Από την ηλικία 18-23 μπορεί να φανεί εάν μπορεί να αντέξει την πίεση.

FA:Για να πετύχει στην Κύπρο;
MT:Στην Κύπρο. Αν οι ομάδες δεν είχαν τον κανονισμό για χρησιμοποίηση δύο Κυπρίων στις 11αδες δεν θα είχαν καν Κύπριους στο ρόστερ.

FA:Γιατί δεν είναι στις επιλογές των ομάδων ο Κύπριος πλέον;
MT:Λογικά ένας λόγος, είναι επειδή δεν είναι στους στόχους της ομάδας και κάθε προπονητή. Ο προπονητής κάθεται σε μια ηλεκτρική καρέκλα, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί να δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς. Οι ομάδες δεν έχουν πλάνο και δεν εμπιστεύονται τους Κύπριους. Δεν υπάρχει πρόεδρος ομάδας ή συμβούλιο που να θέλει να ακούσει ή να εμπιστευτεί τους ανθρώπους των ακαδημιών.

FA:Τι πάει λάθος στο αναπτυξιακό στην Κύπρο;
MT:Πιστεύω ότι έχουν παραμερίσει τον σωστό τρόπο εκπαίδευσης και ανάπτυξης, αφού οι παράγοντες των ομάδων και ο προπονητής, κατάντησαν να είναι έρμαιο των γονιών και των αποτελεσμάτων στο τέλος της χρονιάς.

FA:Πως βλέπεις το μοντέλο των αναπτυξιακών της ΚΟΠ;
MT:Η Κύπρος γενικά πρέπει να αποφασίσει τη μοντέλο θα εφαρμόσει μακροπρόθεσμα για 5 χρόνια πχ, για να δούμε αν λειτουργεί και αν θα φέρει αποτελέσματα. Στην Κύπρο λειτουργούμε με πειράματα, δεν δίνουμε χρόνο σε κάτι να αποδώσει. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αλλάξει 10 μοντέλα.

FA:Πως βλέπεις το επίπεδο του Κυπριακού Ποδοσφαίρου
MT: Χαμηλό. Το επίπεδο μας δεν φαίνεται από τις 5 πρώτες ομάδες αλλά από τις 5 τελευταίες.

FA:Ποιος ο στόχος του αναπτυξιακού;
MT:Η ανάπτυξη με βάση την ηλικία των παιδιών καθορίζονται οι στόχοι, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το λάθος που βλέπω, είναι οι προπονητές κρατούν παιδικές ομάδες και εφαρμόζουν τακτικές αντρικού ποδοσφαίρου.

FA:Συμπεριφορά τον γονιών:
MT:Ένα παράδειγμα που τα λέει όλα. Έφτασα σε σημείο να βλέπω παιδάκι 9 ετών να κλαίει στην προπόνηση, επειδή έκανε λάθος μια πάσα και να προσπαθεί ο προπονητής να τον καθησυχάσει και να του εξηγεί, ότι τα λάθη είναι κάτι φυσιολογικό και μέσα στη διαδικασία μάθησης. Η μητέρα που ήταν παρών ρώτησε γιατί κλαίει το παιδί της και της εξηγήσαμε, ότι έχει υπερβολική πίεση. Σε συνάντηση που είχαμε μετά με τον πατέρα, μας είπε το απίστευτο «εγώ επενδύω στο παιδί μου και στα 16 του θέλω να τον στείλω στο εξωτερικό». Η δε απάντησή μου, ήταν εάν συνεχίσεις να τον υποβάλλεις σε τέτοια πίεση, μέχρι τα 16 θα έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο.

FA:Γιατί ασχολείσαι μόνο με το αναπτυξιακό;
MT:Για να ασχολείσαι με τις μικρές ηλικίες πρέπει να είσαι ερωτευμένος, να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις και βασικά να λατρεύεις τα παιδιά. Θεωρώ αδιανόητο να προσλαμβάνονται προπονητές στις ακαδημίες, οι οποίοι έχουν ως στόχο να ασχοληθούν με τις μεγάλες ηλικίες και το αντρικό. Για μένα, όσα λεφτά και αν σου προτείνουν για να ασχοληθείς με το αντρικό ποδόσφαιρο, αν είσαι λάτρης του αναπτυξιακού, απλά δεν το συζητάς.

FA:Ποιοι ήταν οι προσωπικοί σου στόχοι και εάν εκπληρώθηκαν;
MT:Είχα ως στόχο να δημιουργήσω μια ακαδημία που να διαφέρει από το Κυπριακό σύστημα. Μέσα από τα χρόνια και όταν τα πρώτα παιδιά που είχα, μεγάλωσαν και έγιναν 12 χρονών, πήρα την απόφαση, ότι για να θεωρώ ότι ολοκλήρωσα κάτι, θα έπρεπε να ακολουθήσω τα παιδιά μέχρι τα 18. Για αυτό αποφάσισα και μπήκα σε ακαδημία ομάδας. Πρώτιστος στόχος, να αποδείξω στον εαυτό μου πρώτα και στο σύστημα μετά, ότι μέσα από σωστή δουλειά και πλάνο, μπορείς να βγάζεις ποδοσφαιριστές, που να μπορούν να παίξουν ακόμη και στο πιο ψηλό επίπεδο.

FA:Τον έχεις πετύχει;
MT:Με την πάροδο του χρόνου και μετά από 16 χρόνια από την πρώτη μου ακαδημία και σε σύνολο 70 ποδοσφαιριστών περίπου, καταφέραμε να έχουμε πέραν των 15 διεθνών ποδοσφαιριστών, καθώς επίσης και πολύ σημαντικό αριθμό επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Το να πεις ότι έχεις πετύχει κάτι ή έχεις βγάλει ποδοσφαιριστή, θεωρώ, ότι πρέπει να κρατάς ένα παιδί από τα 5 μέχρι και τα 18 του. Για να πεις ότι έχεις ολοκληρώσει το έργο σου, εφόσον έχεις πλήρη ευθύνη, ότι αυτό το παιδί, ότι έχει μάθει και έχει πάρει είναι από σένα και αυτό από μόνο του είναι μεγαλείο. Το να προπονείς ένα παιδί 2-3 χρόνια δεν μπορεί να θεωρηθεί δημιούργημά σου, για να θεωρηθεί, πρέπει να έχεις αποκλειστική ευθύνη σε όλη του την πορεία. Αν στην πορεία τώρα και μετά από 70 παιδιά δεν έχεις καταφέρει από αυτά τα παιδιά που σου έχουν εμπιστευτεί την ποδοσφαιρική τους ζωή, να βγάλεις ένα επαγγελματία, τότε θεωρώ ότι έχεις αποτύχει πλήρως.

FA:Βλέπεις ένα ταλέντο, ξέρεις θα χαθεί, πως νιώθεις;
MT:Με ενοχλεί αφάνταστα η έλλειψη κινήτρων στους νεαρούς. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι προπονητές. Με την πραγματικότητα του σήμερα, προσπαθείς να πείσεις ένα νεαρό, ότι αξίζει να αφοσιωθεί στον στόχο που λέγεται επαγγελματισμός. Πλέον τα παιδιά 16-17 χρονών, κατανοούν πλήρως την κατάσταση και δεν είναι εύκολο να τους μεταπείσεις. Η συμβουλή κάθε προπονητή ειδικά σε τέτοιες ηλικίες, θεωρείτε παρέμβαση στην μελλοντική ποδοσφαιρική εξέλιξη και ζωή του. Μια μονόπλευρη ώθηση προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με όλα τα ρίσκα, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον μικρό. Θεωρώ, ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να είναι καθαρά του ίδιου του ποδοσφαιριστή και όχι του περιβάλλοντος του. Και όπως είπα, πρέπει να υπάρχει πάντα και μια εναλλακτική λύση, πέραν από το ποδόσφαιρο, το οποίο κρύβει πολλές παγίδες.

FA:Το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε ποτέ η Κύπρος. Γρηγόρης Κάστανος.
MT:Προσωπικό στοίχημα. Ο Γρηγόρης ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα. Το να δώσεις υπόσχεση σε ένα παιδί 12 ετών, που ζήτησε τη βοήθεια σου και να του υποσχεθείς, ότι σε 3 χρόνια θα τον κάνεις να φύγει από την Κύπρο αν δουλέψει μαζί σου, θεωρείται προσωπική ευθύνη, η οποία θα μπορούσε να με βαραίνει μια ζωή. Απλά με τον Γρηγόρη, βάλαμε ένα στόχο, ότι θα δουλέψουμε σοβαρά τρία χρόνια, για να αποδείξουμε ότι ένα ταλέντο με σωστή και σκληρή δουλειά, μπορεί να παίξει στο ψηλότερο επίπεδο. Και το στοίχημα, εφόσον έφυγε από Κύπρο, ήταν, ότι θα ήταν ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που θα έπαιζε παιχνίδι με την Α’ ομάδα της Γιουβέντους και επιτεύχθηκε.Θεωρώ ότι μετά από τόσα χρόνια, ολοκλήρωσα ένα στόχο και ένα όνειρο. Ο Γρηγόρης είναι φίλος, μέρος της οικογένειας.

FA:Τι συμβουλή δίνεις στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο;
ΜΤ:Να αγαπούν με πάθος, ότι κάνουν να δίνουν σε ότι κάνουν το 100% του εαυτού τους και μεγαλώνοντας να πιστεύουν στις δυνατότητες τους!. Το πιο σημαντικό είναι να μην χάσουν ποτέ το πάθος τους για αυτό που κάνουν λόγω της πίεσης της επιτυχίας, είτε από γονιούς είτε από τον ίδιο τους τον εαυτό!

FA:Σε εκείνους που έχουν τις ευθύνες για το αναπτυξιακό;
ΜΤ:Πρέπει να ξεφύγουμε από το κατεστημένο και να λέμε κάθε φορά σε κάθε συνάντηση, ότι δεν εξαρτάται από εμάς γιατί στην τελική θα αποφασίζουν οι μη επαγγελματίες. Απλά στην Κύπρο εδώ και χρόνια πειραματιζόμαστε κάθε χρόνο σε όλα όσα αφορούν το αναπτυξιακό και ψάχνουμε την μαγική φόρμουλα!.Κάθε χρόνο τα αλλάζουμε όλα , ακόμα και τη δομή των πρωταθλημάτων και δεν έχουμε ένα μακροχρόνιο πλάνο να δούμε αν στην τελική δουλεύει!.Εστιάζουμε στο δάσος και χάνουμε το δέντρο!

FA:Κλείνοντας τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στο σύστημα;
ΜΤ:Η ευθύνη βαραίνει άπαντες στον χώρο του αθλήματος και αυτό συμπεριλαμβάνει υπεύθυνους της ΚΟΠ, τεχνικούς διευθυντές και προπονητές!.Οι αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να είναι αποκλειστικά από επιστήμονες του χώρου και όχι από παράγοντες της ΚΟΠ!.

Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στο τεχνικό επιτελείο της ΚΟΠ και των εθνικών ομάδων, οι οποίοι παλεύουν για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, αλλά δεν κατέχουν εκτελεστική εξουσία και οφείλουν οι γραφειοκράτες να τους εμπιστευτούν και όχι απλά να ζητούν εισηγήσεις τυπικά.


Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ