Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποδόσφαιρο στις ηλικίες 8-15χρ και πόνοι στη φτέρνα

Του Δρ. Χρήστου Νικολόπουλου


Επειδή ψηλώνουν τα παιδιά ή κάτι άλλο;

Σιλικόνες δεν είναι η λύση.

“Πως αντιμετωπίζεται”.

Η νόσος του Sever, επίσης γνωστή ως αποφυσίτιδα της πτέρνας, είναι μια φλεγμονή στο πίσω μέρος της πλάκας ανάπτυξης της πτέρνας στα αναπτυσσόμενα παιδιά.

Η πάθηση θεωρείται ότι προκαλείται από επαναλαμβανόμενο στρες στη φτέρνα. Είναι πολύ συχνή πάθηση στους ποδοσφαιριστές και τενίστες όταν έχουν εκρήξεις ανάπτυξης μεταξύ των ηλικιών 8 και 15.

Τι το προκαλεί;
Κατά τη διάρκεια μιας ώθησης ανάπτυξης, το οστό της φτέρνας του παιδιού σας μεγαλώνει γρηγορότερα από τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους στο πόδι του.

Στην πραγματικότητα, η φτέρνα είναι ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος του παιδιού σας που φτάνει σε πλήρες μέγεθος ενήλικα.

Όταν οι μύες και οι τένοντες δεν μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσουν, τεντώνονται πολύ σφιχτά. Παρόλα αυτά είναι μύθος που η αιτιολογία δίνεται στο επειδή το παιδί μου ψηλώνει.

Γιατί όταν βάζουμε τα σωστά ορθοτικά φεύγουν άμεσα οι πόνοι; Και αλλά παιδιά ψηλώνουν αλλά δεν πoνάνε.

Η κυρία αιτιολογία είναι μεν η ανάπτυξη, αλλά η βασική αιτιολογία είναι η μη συμμετρία στα πόδια και η λάθος αντιστάθμιση από τα πέλματα η κατάλληλα παπούτσια η έδαφος.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πόνος η πρήξιμο η σφίξιμο η ερυθρότητα στη φτέρνα, που επιδεινώνεται μετά το τρέξιμο ή το άλμα και αισθάνεται καλύτερα μετά την ανάπαυση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τα καλά νέα είναι, ότι η κατάσταση δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα στα πόδια.

Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες. Με τα ΣΩΣΤΑ ορθοτικά πέλματα μετά από πελματογράφημα και εμβιομηχανική αξιολόγηση έχουμε άμεσα αποτελέσματα από την ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ και μετά.

Παγοθεραπεία και πάτοι σιλικόνης βοηθούν προσωρινά.

Πάτοι σιλικόνες η ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΥΛΙΚΟ δεν συνιστούνται γιατί βγάζουν προβλήματα στα γόνατα μετά από καιρό λόγω ασυμμετρίας και αστάθειας υλικού.

Μπορεί να προληφθεί;

Μόλις τελειώσει η ανάπτυξη του παιδιού σας και φτάσει σε πλήρες μέγεθος, η νόσος του Sever δεν θα επιστρέψει. Μέχρι τότε, η κατάσταση μπορεί να συμβεί ξανά εάν το παιδί σας παραμείνει πολύ δραστήριο.

Εκτός και αν φορεί τα σωστά ορθοτικά πέλματα, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται στα τακτά χρονικά διαστήματα.


Δρ. Χρηστος Νικολοπουλος ειναι Ποδιατρος του ΠΑΣΠ και ΠΟΑΠ, έχει συνεργαστεί με Παναθηναϊκό, Λεβαδειακό, Πανιώνιο, Εθνική Κύπρου, ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΑΝΟΡΘΩΣΗ, ΑΕΛ, ΕΝΠ, Αγ. ΝΑΠΑ κλπ.
Δρ. Χρήστος Νικολόπουλος κατέχει το πτυχίο BSc στην Ποδιατρική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Leeds, UK, Μάστερ (MSc) στην Ποδιατρική από το Πανεπιστήμιο του Northampton, UK , Μάστερ (MSc) στην Βιοιατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, UΚ, καθώς και Διδακτορικό στην Ποδιατρική Αποκατάσταση των Διαφορών Παθήσεων των Ποδιών με Βιομηχανική Ανάλυση –Ανάλυση της Βαδίσεως – Πελματογράφημα και Ορθοτική στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ