Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλίας Κωστή ¦ Ένα διαμάντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης

Ζει το όνειρό του.

Όνειρο που θέλουν να ζήσουν εκατομμύρια παιδιά.

Δεν είναι καθόλου εύκολο.

Δεν μπορούν να το πετύχουν πολλοί.

Παρά μόνο μια χούφτα μικρών.

Και το αξίζει.

Και με το παραπάνω.

Ένα σπάνιο ταλέντο, που άρχισε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Κύπρο, άνοιξε τα φτερά του για το πιο ψηλό επίπεδο.

Σήμερα βρίσκεται στην Ισπανία και την Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου αποτελεί μέλος της Elite ομάδας U19.

Στη Μαδρίτη έχει εντυπωσιάσει τους πάντες, τόσο για την ποιότητα του ταλέντου του, όσο για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Χαιρόμαστε αφάνταστα για ένα παιδί που έκανε τα πρώτα του βήματα, από το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο της Κύπρου, σήμερα βρίσκεται σε ένα Elite επίπεδο, το οποίο ονειρεύονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.

Ηλίας Κωστή, από τις Ακαδημίες της Άρσεναλ, στον ΑΠΟΕΛ και σήμερα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τον ευχαριστούμε που διέθεσε λίγο από τον πολύτιμο του χρόνο, για να κάνουμε τη συνέντευξή μας.


Ηλία που και πότε γεννήθηκες;

Γεννήθηκα και κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη στις 27.02.2003.

Τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα που τα έκανες;

Τα πρώτα μου βήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου ξεκίνησαν από την ιδιωτική Ακαδημία της Arsenal στην Λευκωσία σε ηλικία 6-7 χρονών.

Θυμάσαι τον πρώτο σου προπονητή;

Οι πρώτοι μου προπονητές ο κύριος ‘Αρα Πετροσιάν και ο κύριος Γιώργος Κυπριανού στην Arsenal. Σίγουρα συνέβαλαν πολλά στην εξέλιξη μου, όπως και όλοι οι υπόλοιποι προπονητές που δούλεψα μαζί τους. Τους θυμάμαι όλους.

Ακαδημίες ΑΠΟΕΛ, πότε εντάχθηκες;

Στο ΑΠΟΕΛ πήγα σε ηλικία 13 -14 χρονών όταν έκλεισε η Arsenal – Κεραυνός. Ήταν μια ομάδα οπού μπορούσα να παίζω σε πρωτάθλημα, να έχω ανταγωνισμό και σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο.

Σε βοήθησε η παρουσία σου στον ΑΠΟΕΛ για το επόμενο βήμα;

Ναι, σίγουρα η παρουσία μου στο ΑΠΟΕΛ, το οποίο είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Κύπρο και έχει ένα δυνατό όνομα στην Ευρώπη, είναι  ένα εξτρά κίνητρο για τον καθένα να θέλει δουλέψει παραπάνω και να φανεί σαν άτομο. Και μέσω αυτής της παρουσίας μου επιλέχτηκα στην Εθνική Κύπρου.

Τι κρατάς από την θητεία σου στις Ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ.

Σίγουρα κρατώ ότι έχω πάρει από κάθε προπονητή που δούλεψα, όλες τις εμπειρίες στα ταξίδια που κάναμε αλλά και τους φίλους που έκανα με τους οποίους εξακολουθώ να έχω σχέσεις μαζί τους!

Πρόταση Atletico, πως ήρθε;

Η παρουσία μου στην Εθνική U17 με προπονητή τον κύριο Αντριέν Χατζηαλεξάνδρου σε τουρνουά τράβηξε τα βλέμματα κάποιων σκάουτερ και έτσι, έφτασα στην Aτλέτικο μετά από κάποια δοκιμαστικά.

Υπογραφή και πρώτη σου προπόνηση, πως το βίωσες;

Τα συναισθήματα μετά την υπογραφή ήταν απερίγραπτα και η πρώτη προπόνηση ξεχωριστή επειδή ήταν μια νέα αρχή.

Πως σε υποδέχθηκαν στις Ακαδημίες της Atletico;

Η υποδοχή της Ατλέτικο προς εμένα ήταν πάρα πολύ θετική, όλα τα παιδιά στην ομάδα, οι προπονητές, ακόμα και από το ξενοδοχείο όπου μένουμε με αγκάλιασαν από τη πρώτη στιγμή και με ένταξαν σε αυτή την οικογένεια.

Πως είναι η ζωή στην Ακαδημία της Atletico Madrid;

Εδώ πέρα όλοι ζούμε όπως ζει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής καθώς με αυτά που μας παρέχουν δεν υπάρχει άλλος δρόμος να ακολουθήσεις.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ποδοσφαιριστής στις Ακαδημίες στην Atletico Madrid;

Είναι δύσκολο κυρίως λόγω της πίεσης που υπάρχει αφού πρέπει κάθε μέρα να αποδείξεις τους λόγους για τους οποίους βρίσκεσαι σε αυτή την ακαδημία και δεν είναι εύκολο καθώς το επίπεδο και ο ανταγωνισμός είναι πολύ ψήλος.

Σε τι εγκαταστάσεις προπονείστε;

Κάνουμε προπόνηση στις ίδιες εγκαταστάσεις με αυτές τις πρώτης ομάδας.

Ποιο είναι το πρόγραμμα ενός ποδοσφαιριστή στην elite ομάδα U19 της Atletico.

Η καθημερινότητα μας είναι να βρισκόμαστε στο προπονητικό κέντρο από τις 8:00 μέχρι τις 13:00 (γυμναστήριο, προπόνηση) και μετά το απόγευμα στις σπουδές που διαβάζουμε μιας και δίνουν πολύ σημασία σε αυτόν τον τομέα.

Ισπανικό Αναπτυξιακό Vs Κυπριακό Αναπτυξιακό, ποιες οι κυριότερες διαφορές.

Οι κυριότερες διαφορές είναι η ποιότητα των παικτών, ο ρυθμός και το επίπεδο που υπάρχει στις προπονήσεις, αλλά κυρίως η πειθαρχία εντός και εκτός γηπέδου.

Μπορεί ένας νεαρός Κύπριος να σταθεί ισάξια σε Ακαδημίες επιπέδου Atletico;

Μπορεί οποιοσδήποτε αγαπάει αυτό που κάνει να σταθεί ισάξια σε αυτό το επίπεδο και δεν έχει καμία σχέση αν είναι Κύπριος.

Ρόλος Γιώργου Κωστή, στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική σου πορεία;

Ο ρόλος του Γιώργου Κωστή είναι αυτός του πατέρα μου! Λόγω έλλειψης χρόνου, λόγω της δουλειάς του, δεν είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί μαζί μου όσο ήθελε, αλλά εγώ είχα την ευκαιρία, και άκουγα και έβλεπα όλα όσα έκανε και έπαιρνα από αυτόν πράγματα. Η πειθαρχία του, ο τρόπος σκέψης του στο ποδόσφαιρο και ο επαγγελματισμός του σε όλα έγιναν τρόπος ζωής για εμένα. Ήταν και είναι πάντα εκεί σε κάθε μου βήμα, σε κάθε παιχνίδι είναι ο πιο αυστηρός κριτής μου και μαθαίνω κάθε φορά και κάτι παραπάνω από τον ίδιο. Η βοήθεια του είναι ένας λόγος που βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο και είμαι ευγνώμων και τυχερός που είναι πατέρας μου!

Πως είναι να σε προπονεί κάποιος με το όνομα Φερνάντο Τόρρες;

Είναι μια τεράστια εμπειρία να έχεις ένα προπονητή ο οποίος έχει καταφέρει τόσα πράγματα στην καριέρα του. Κάθε μέρα κερδίζω και κάτι παραπάνω.

Είσαι μέλος της Elite U19 της Atletico Madrid που αγωνίζεται στο UEFA Youth Champions League, πως είναι μια τέτοια εμπειρία;

Το UEFA Youth Champions League είναι μια ξεχωριστή εμπειρία αφού έχεις την ευκαιρία να ανταγωνιστείς με άλλα μεγάλα ονόματα ομάδων!

Διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες της Κύπρου, ποια τα επόμενα βήματα.

Ο κύριος στόχος είναι να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U19 που είναι τον ερχόμενο μήνα!

Τι δέσμευση, αφοσίωση, χρειάζεται για να βρεθεί κάποιος νεαρός στο επίπεδο που είσαι εσύ σήμερα;

Χρειάζονται πολλές θυσίες, πολλή δουλειά και πείσμα για να καταφέρει κάποιος να βρεθεί σε αυτό το επίπεδο και να κρατηθεί!

Ποια τα όνειρα του 18χρονου σήμερα Ηλία Κωστή για το μέλλον;

Το όνειρο μου και ο στόχος μου είναι φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ σε Eυρωπαϊκό επίπεδο, να διακριθώ σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Και φυσικά να αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικο.

Τι μήνυμα στέλνεις σε όλους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών, που ονειρεύονται κάποια στιγμή να βρεθούν στο σημείο που είσαι εσύ σήμερα, για να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα τους.

Να συνεχίσουν να δουλεύουν όσο πιο σκληρά γίνεται, να μην τα παρατάνε ποτέ και μαζί με υπομονή και επιμονή θα δουν, ότι όλοι οι στόχοι τους θα επιτευχθούν. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να το πιστεύεις και να το θέλεις!.

“Ως πόρταλ δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ότι το ταλέντο του Ηλία θα λάμψει τα επόμενα χρόνια”.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ