Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλικιακή προώθηση στο ποδόσφαιρο | Οφέλη, ρίσκα και κανονισμοί

Η μετακίνηση νεαρών ποδοσφαιριστών σε μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες αποτελεί μια από τις πλέον πολυσυζητημένες πρακτικές στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο διεθνώς.

Ενώ από τη μια προσφέρει προοπτική επιτάχυνσης της εξέλιξης των ταλαντούχων παικτών, από την άλλη εγείρει ανησυχίες για τραυματισμούς, ψυχολογική πίεση και ανισότητες στην ανάπτυξη.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται ανά χώρα διαφέρουν σημαντικά, όπως και οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη πριν ληφθεί η σχετική απόφαση.

Νομοθετικό πλαίσιο σε κορυφαίες ποδοσφαιρικές χώρες

Αγγλία (FA)
Σύμφωνα με τον επίσημο κανονισμό της FA, οι παίκτες επιτρέπεται να αγωνίζονται μόνο με διαφορά έως 1 ηλικιακή κατηγορία πάνω ή κάτω, χωρίς να ξεπερνιέται η διαφορά των δύο ετών (FA Handbook).

Επιπλέον, σε ομάδες κάτω των 15 ετών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παιδιών με διαφορά ηλικίας άνω των δύο ετών μεταξύ τους.

Η προώθηση επιτρέπεται μόνο όταν δικαιολογείται από τις ικανότητες του παίκτη.

Ολλανδία (KNVB)
Η KNVB επιτρέπει τη συμμετοχή παικτών σε ανώτερη κατηγορία, όχι όμως σε μικρότερη, με περιορισμούς στους «διασταυρωμένους παίκτες» (dispensatie spelers).

Επιπλέον, εφαρμόζεται η “βιολογική εξαίρεση” (biologische dispensatie), που επιτρέπει σε παίκτες με καθυστέρηση ανάπτυξης να αγωνίζονται σε χαμηλότερη ηλικιακή ομάδα.

Γερμανία (DFB)
Στη Γερμανία οι κατηγορίες καθορίζονται ανάλογα με το ημερολογιακό έτος.

Οι μετακινήσεις παικτών μεταξύ ομάδων γίνονται με μέτρο και πάντα υπό προϋποθέσεις.

Οι εξαιρέσεις αφορούν κυρίως περιπτώσεις σπάνιου ταλέντου ή ειδικών αναγκών.

Ισπανία (RFEF)
Η ισπανική ομοσπονδία επιτρέπει μετακινήσεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για μικρούς συλλόγους ή απομακρυσμένες περιοχές. Π.χ., σε κοινότητες κάτω των 10.000 κατοίκων επιτρέπεται η συμμετοχή έως 4 παιδιών μικρότερης ηλικίας σε ανώτερη ομάδα.

Κατά τα λοιπά, η αρχή του ενός έτους διαφοράς εφαρμόζεται αυστηρά.

Αναπτυξιακά οφέλη της πρακτικής

Αυξημένη πρόκληση και επιτάχυνση μάθησης
Η εμπειρία σε μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα φέρνει ενισχυμένο ανταγωνισμό, ταχύτερο ρυθμό και υψηλότερες απαιτήσεις. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη τεχνική και τακτική ανάπτυξη (BCU study, Aljofree – Manchester United U14).

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης και προσαρμοστικότητας
Η επιτυχής απόδοση σε ανώτερο επίπεδο ενισχύει το κίνητρο και την εμπιστοσύνη του αθλητή στις δυνατότητές του. Παράλληλα, καλλιεργείται η κοινωνική ωριμότητα, μέσω της αλληλεπίδρασης με μεγαλύτερους συμπαίκτες και αντιπάλους.

Υποστήριξη παιδιών με βιολογική καθυστέρηση Bio-Banding
Μια νέα προσέγγιση είναι η δημιουργία βιο-ομαδοποιημένων ομάδων, όπως στην περίπτωση της Βελγικής Ομοσπονδίας (U16 Futures). Τα παιδιά αγωνίζονται ανάλογα με τη σωματική και όχι τη χρονολογική τους ηλικία, αποφεύγοντας την περιθωριοποίηση.

Κίνδυνοι και προβληματισμοί

Σωματική υπερφόρτωση και τραυματισμοί
Η Dr. Kristin Wingfield προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών λόγω υπερπροπόνησης και υπέρχρησης στα παιδιά που μετακινούνται πρόωρα. Η γενική οδηγία είναι, το παιδί να μην προπονείται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από την ηλικία του.

Ψυχολογική πίεση και φόβος αποτυχίας
Η μετάβαση σε απαιτητικό περιβάλλον μπορεί να πλήξει την αυτοπεποίθηση. Ο αθλητικός ψυχολόγος Bradley Busch σημειώνει πως η αποτυχία προσαρμογής οδηγεί σε άγχος, ανασφάλεια και, συχνά, σε ψυχολογική «επιστροφή».

Υποτίμηση «μη ταλαντούχων» παικτών
Όταν ένας παίκτης δεν είναι πλήρως έτοιμος, η πρόωρη προώθηση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό χρόνο συμμετοχής, απώλεια ενδιαφέροντος και τελικά αποθάρρυνση. Η μετακίνηση σε μεγαλύτερη ομάδα δεν είναι λύση για όλους.

Διεθνή παραδείγματα και καινοτόμες πρακτικές

Βέλγιο: Το σύστημα U16 Futures επέτρεψε σε βιολογικά «καθυστερημένους» παίκτες να προοδεύσουν σε κατάλληλο πλαίσιο (FIFA Training Centre).

Αγγλία: Πολλές Ακαδημίες της Premier League εφαρμόζουν σταδιακή προώθηση παικτών με βάση αυστηρή αξιολόγηση. Ο προπονητής Aljofree σημειώνει: «Μόνο όσοι διαθέτουν εξαιρετικά στοιχεία προχωρούν».

Πειραματικά τουρνουά bio-banding: Αγγλικές Ακαδημίες χρησιμοποιούν την προσέγγιση για να εξισορροπήσουν σωματικές διαφορές χωρίς ηλικιακές ανισότητες.

Επιστημονική τεκμηρίωση και συμπεράσματα

Παρά την εκτενή συζήτηση, δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά που να συσχετίζουν την «παραπάνω ηλικία» με μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία.

Ωστόσο, μελέτες για το Relative Age Effect (RAE) καταδεικνύουν ότι η χρονολογική ηλικία επηρεάζει σημαντικά την πορεία των παικτών π.χ., τα παιδιά που γεννιούνται στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπερεκπροσωπούνται στα επαγγελματικά επίπεδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μετακίνηση πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ, εξατομίκευση και αξιολόγηση.

Το ταλέντο, η φυσική ετοιμότητα, η ψυχολογική σταθερότητα και η βιολογική ανάπτυξη πρέπει να σταθμίζονται από κοινού.

Αναφορές: The FA Handbook, www.thefa.com, KNVB www.knvb.nl, DFB www.dfb.de, RFEF www.rfef.es, FIFA Training Centre, Bio-Banding, BCU Open Access Research, Sports Destination Management, sportanddev.org, Revista Apunts RAE Study.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2025/26

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ