Του Δρ. Χρήστου Νικολόπουλου
Η κυριότερη μορφή δύναμης στο ποδόσφαιρο λέγεται Ταχυδύναμη και ορίζεται ως η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν υψηλότερων τιμών δύναμης στη μονάδα του χρόνου.
Πιο απλά όταν ένα παιδί τρέχει να φτάσει κάποιο άλλο στο κυνηγητό ή όταν πηδάει να περάσει ένα εμπόδιο δουλεύει ταχυδυναμικά.
Αρκετοί γονείς μου λένε ότι τα παιδιά τους δεν είναι γρήγορα, δεν έχουν «πέταγμα» και χρειάζονται ταχυδύναμη.
Τι συμβαίνει.
Μέχρι την ηλικία 10 ετών η ταχυδύναμη φαίνεται άμεσα σαν φαινόμενο καλής τεχνικής η επιδεξιότητας και οφείλεται σε κληρονομικότητα, γενετήσιας ορμόνης τεστοστερόνης κλπ.
Όποτε είναι και έμμεση αντίδραση.
Όμως στην ηλικία των 13-14 ετών παρατηρείτε μια έκρηξη δύναμης λόγω ορμονικών αλλαγών.
Έτσι αφού παρουσιάζει ένα διάστημα 6 -10 μηνώ, όπου οι φυσικές ικανότητες του παιδιού όπως είναι η ταχύτητα πέφτουν λόγω απότομης ανάπτυξης, βλέπουμε μια σιγά σιγά επιστροφή αλλά δεν είναι η ίδια.
Έτσι οι γονείς αρχίζουν και αγχώνονται. Όμως από τα 12-14 έτη και μετά αρχίζει μια πιο άμεση προπόνηση για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο.
Πως το αντιμετωπίζουμε
Ο προπονητής με το επιτελείο του είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό με γενικές ασκήσεις ταχυδύναμης μπορεί να μπουν και στην προθέρμανση με αυξανόμενο ρυθμό εκτέλεσης.
Άλλη μια μέθοδος προπόνησης είναι η πλειομετρική όπου μέσω του κύκλου διάτασης/βράχυνσης των μυών παράγεται δύναμη σε σύντομο χρόνο και στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε εξειδικευμένες ποδοσφαιρικές δεξιότητες.
Ένας αγώνας ποδοσφαίρου περιέχει πολλά τρεξίματα με διαρκή αλλαγή κατεύθυνσης, σουτ πάνω στην κίνηση καθώς και πολλά τζαρτζαρίσματα. Όλα αυτά απαιτούν από τον ποδοσφαιριστή να έχει απόλυτη ισορροπία και πολύ δυνατές αρθρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που έχει στο πρόγραμμα του πρέπει να έχει πολλές ασκήσεις ισορροπίας.
Reference (Βασίλης Καλτσής).
Υπάρχει λύση;
Ναι, εμείς έχουμε εύκολη και γρήγορη λύση για αυτό όπου ο γονιός βλέπει άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη προπόνηση κιόλας.
Είναι τα ειδικά ορθοτικά πέλματα νευρομυικής προσαρμογής, όπου καταφέρνουμε να γίνεται η άσκηση ισορροπίας, η βράχυνση και η ταχυδύναμη αυτόματα με το κάθε βήμα (από τα 3000 βήματα) που κάνει το παιδί σας καθημερινά.
Τονίζω για ακόμη μια φορά, ότι σιλικόνες ή πέλματα από μηχανήματα κοπής (δηλαδή που παίρνει κάποιος μετρά για πάτους με πελματογράφημα και του τα φτιάχνει μια εταιρία που δεν έχει δει το περιστατικό και του τα παραδίδει), που είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία, δημιουργούν ασυμμετρίες, λειτουργική σκολίωση και θλάσεις, όταν τα παιδιά φτάσουν σε ηλικία 15 ετών και άνω.
Δρ. Χρήστος Νικολόπουλος κατέχει το πτυχίο BSc στην Ποδιατρική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Leeds, UK, Μάστερ (MSc) στην Ποδιατρική από το Πανεπιστήμιο του Northampton, UK , Μάστερ (MSc) στην Βιοιατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, UΚ, καθώς και Διδακτορικό στην Ποδιατρική Αποκατάσταση των Διαφορών Παθήσεων των Ποδιών με Βιομηχανική Ανάλυση –Ανάλυση της Βαδίσεως – Πελματογραφημα και Ορθοτική στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. C.Ped Oklahoma State University, Trained Vancouver – Michigan – Colorado – Glasgow.