Connect with us

SCOUTING NETWORK

Scouting | Ποιο είναι το δικό μας TIPS ή SPIT;

Αλήθεια έχει γίνει μια ανάλυση, τι είδους ποδοσφαιριστές μπορούν να βγάλουν οι Ακαδημίες μας; Το Κυπριακό ποδόσφαιρο;

Τι ψάχνουν οι scouters στην Κύπρο για να βρουν (Το ίδιο και εμείς στον τομέα του Scouting Network μας).

Τι στοιχεία κοιτάζουν να εντοπίσουν σε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή, (συνηθίζεται στις ηλικίες 10 με 12), για να μπορούν μετά να τους εκπαιδεύσουν βάση της μεθοδολογίας (άν υπάρχει) και φιλοσοφίας της ομάδας.

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός ταλέντου, όποια σχολή και να θέλει να επικαλεστεί κάποιος δεν αλλάζουν. Η σειρά ισως να αλλάζει, που καθορίζει βέβαια και το αγωνιστικό προφίλ κάθε χώρας.

ΤIPS, τεχνική, ευφυΐα προσωπικότητα και ταχύτητα, σε όλες τις μορφές, κυρίως σκέψης, αντίδρασης, ενέργειας κλπ. Ολλανδικό μοντέλο.

Η Αγγλική σχολή SPIT, τα ίδια πράγματα έχει, άλλα με διαφορετική σειρά. Τεχνική στην τελευταία σειρά και ταχύτητα στην αρχική.

Για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε από τα 12+ τους ποδοσφαιριστές του αύριο, κυρίως τα ταλέντα, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτούς που με μια κίνηση (χρησιμοποιώντας την ευφυΐα τους) μπορούν να ξεκλειδώσουν καταστάσεις και όχι αυτούς που με 10 προσπαθούν να κάνουν μια.

Στην Κύπρο ποιο ειναι το αγωνιστικό στυλ του ποδοσφάιρου μας; Αν δεν έχουμε, τότε τι ψάχνουμε να βρούμε; Πως θα επιλέξουμε αυτούς που θα εκπαιδεύσουμε;

Ποιο είναι το δικό μας τελικά TIPS ή SPIT;

Εν κατακλείδι, μέχρι να βρούμε τη δικιά μας Κυπριακή ποδοσφαιρική ταυτότητα (έγινε ποτέ καμία μελέτη;) θα πρέπει να εστιάσουμε στα παιδιά με ικανότητες αντίληψης και πρόβλεψης του παιχνιδιού, που να αυτοσχεδιάζουν με τις ενέργειες τους, να έχουν αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και προσωπικότητα.

Τα υπόλοιπα είναι θέμα εκπαίδευσης, συστηματικής σκληρής και αδιάκοπης προπόνησης.

More in SCOUTING NETWORK