Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιακοί Προπονητές | Πρόκληση η ποιοτική σχέση με τους ποδοσφαιριστές

Μια από τις προτεραιότητες ενός αναπτυξιακού προπονητή, είναι να δημιουργήσει μια ποιοτική σχέση μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Η σχέση προπονητή και αθλητή είναι βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης ομάδας.

Δεν υπάρχει όμως μια μοναδική συνταγή για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης σχέσης μεταξύ προπονητών και ποδοσφαιριστών.

Για να δημιουργηθεί μια ποιοτική σχέση μεταξύ προπονητών και νεαρών ποδοσφαιριστών χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές.

Οι προπονητές πρέπει να δείξουν στους αθλητές (με λόγια και με πράξεις) ότι πρώτα νοιάζονται για αυτούς προσωπικά και μόνο μετά για τους κοινούς στόχους, που είναι η ομάδα.

Οι προπονητές δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν, ότι οι ποδοσφαιριστές που προπονούν έχουν διαφορετικές προσωπικότητες.

Για να πετύχουν αυτή τη σύνδεση λοιπόν πρέπει να προσαρμοστούν.

Πρέπει να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν πληροφορίες μαζί τους και να υπάρχει μια αμφίδρομη επικοινωνία, ανταλλαγής πληροφοριών, εάν θέλουν και οι ίδιοι οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές να μοιράζονται πίσω πληροφορίες μαζί τους.

Μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών δημιουργείται ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον. Οι ποδοσφαιριστές εκτιμούν πάρα πολύ μια τέτοια προσέγγιση δίνοντας το μέγιστο της συνεργασίας.

Χάρη στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών, οικοδομείται μια κουλτούρα εμπιστοσύνης μεταξύ προπονητών και ποδοσφαιριστών.

Μια τέτοια κουλτούρα δημιουργεί θετικές σχέσεις και την κάνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας των ποδοσφαιριστών, λόγω του προπονητή που έχει σεβασμό και με τον οποίο αισθάνονται συνδεδεμένοι και ασφαλείς.

Οι επιτυχημένοι προπονητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό, ότι ο χρόνος και η ενέργεια που επενδύουν στη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων με τους ποδοσφαιριστές, στο τέλος φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εξειδικευμένος αθλητικός ψυχολόγος σε αναπτυξιακή ομάδα (Βέλγιο).

Σχόλιο 1: Ποιος είπε, ότι είναι εύκολο να είσαι αναπτυξιακός προπονητής;

Σχόλιο 2: Στην Κύπρο ΜΟΝΟ όσοι προπονητές έχουν επίπεδο, χαρακτήρα, κοινωνικές και ηθικές αξίες, όρεξη να δουλέψουν και να εκπαιδεύονται συνεχώς, παιδεία και πραγματική αγάπη για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και τα παιδιά, έχουν θέση σε Αναπτυξιακές ομάδες.

Σχόλιο 3: ‘Οποιος “αγοράζει” ένα δίπλωμα των 500 ευρώ, δεν σημαίνει, ότι είναι ή έχει το δικαίωμα να είναι προπονητής σε αναπτυξιακή ομάδα.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ