Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιρροή του μήνα γέννησης στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA U17

Σύμφωνα με ανάλυση του CIES Football Observatory, το συνεχιζόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA U17 αναδεικνύει ένα σημαντικό φαινόμενο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Την επίδραση του μήνα γέννησης στην επιλογή των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων έχουν γεννηθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα γεννήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της «φαινόμενης υπεροχής ηλικίας» (Relative Age Effect), όπου παιδιά που γεννιούνται νωρίτερα μέσα στη χρονιά έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν για εθνικές ομάδες και Ακαδημίες, λόγω φυσικής υπεροχής σε ανάπτυξη και εμπειρία.

Το φαινόμενο αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ταλέντων, καθώς πολλοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν αργότερα μέσα στη χρονιά μπορεί να μη λάβουν τις ίδιες ευκαιρίες, παρότι έχουν παρόμοιες δυνατότητες.

Οι παρατηρήσεις από το FIFA U17 καταδεικνύουν την ανάγκη για πιο ισορροπημένες πρακτικές επιλογής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2026/27

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ