Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάριος Κοκκινόφτας | Από τους ποιοτικότερους της γενιάς του

Ντεμπούτο μόλις στα 17 του χρόνια με τον ΑΠΟΕΛ.

Διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες.

Εξελίχθηκε σε μια από τις καλύτερες Ακαδημίες της Κύπρου.

Αναπτυξιακά πρωταθλήματα, κύπελλα, συμμετοχές στο UEFA Youth League.

Σε αναπτυξιακό επίπεδο τα έχει ζήσει όλα στο ψηλότερό τους επίπεδο.

Ο Μάριος Κοκκινόφτας, μόλις στα 20 του χρόνια, ψάχνει και αυτός, όπως όλοι οι νεαροί, την θέση του στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις, όπου αν είχαμε ομάδα, θα τον υπογράφαμε χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Γνωρίζουμε τις ικανότητές του και πως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ποιοτικό.

Τι χρειάζεται λοιπόν ο Μάριος αλλά και κάθε άλλος νεαρός Μάριος, ευκαιρίες.

Τον ευχαριστούμε για τη σύντομη συνομιλία και συνέντευξή του στο πόρταλ μας.

Μετά το κλείσιμο της πορείας σου πέρσι στα Κ19 με την κατάκτηση του Κυπέλλου Νέων, είχες την εμπειρία μετά της Β’ κατηγορίας. Πως τη βίωσες;

Μ.Κ: Καταρχήν, η διαφορά του Πρωταθλήματος Κ19 με  αυτό της Β΄ Κατηγορίας είναι πολύ μεγάλη.

Και σε θέμα ποιότητας και σε θέμα δύναμης. Σίγουρα η πρώτη χρονιά είναι πολύ σημαντική, επειδή υπάρχει η δυσκολία να εμπιστευθούν ένα νεαρό παίχτη που προέρχεται από τα Κ19.

Στην περίπτωσή μου, ευτυχώς, πήρα τις ευκαιρίες που ήθελα, είχα μια γεμάτη σεζόν στη Β΄ Κατηγορία, καταγράφοντας και αρκετές πολύ καλές εμφανίσεις.

Το περιβάλλον της Β’ κατηγορίας, είναι αυτό που χρειάζεται ένας νεαρός υποσχόμενος ποδοσφαιριστής για να πάρει παιχνίδια; Ποια η άποψή σου;

Μ.Κ: Το της Β’ Κατηγορίας δεν απέχει πολύ απ’ αυτό της πρώτης, στον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών. Άρα αν κάποιος νεαρός με προσπάθεια και πολλή δουλειά καταφέρει να κερδίσει θέση βασικού στη Β΄ γιατί όχι και στην Α΄ Κατηγορία.

Από εκεί και πέρα το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιωθούν οι νεαροί ποδοσφαιριστές και να ετοιμαστούν με παιχνίδια στα πόδια τους, για ομάδες της Α΄ Κατηγορίας.

Μετά αυτό που μένει, είναι να παρακολουθούν την πορεία των νεαρών στη Β΄ Κατηγορία και να κάνουν σωστή αξιολόγησή τους.

Ντεμπούτο με την Α’ ομάδα σε ηλικία 17 ετών (Απέναντι σε Καρμιώτισσα), πως βίωσες αυτή την εμπειρία;

Μ.Κ: Πάντοτε, ο κάθε ποδοσφαιριστής, σε ότι ηλικία και αν βρίσκεται, όπου και να αγωνίζεται, θα θυμάται το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Στην αρχή σίγουρα ήταν κάτι πρωτόγνωρο με δυνατά αισθήματα, αλλά όσο περνούσαν τα λεπτά, τόσο πιο άνετος και σίγουρος ένιωθα μέσα στον αγώνα.

Μετά το ντεμπούτο σου, άρχισαν και οι προσωπικές προσδοκίες και τα όνειρα. Πως το διαχειρίστηκες, τι περίμενες και πως ήταν η συνέχεια μέχρι σήμερα.

Μ.Κ: Όταν κάνεις ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, σίγουρα ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση σου, καθώς περιμένεις περισσότερες ευκαιρίες να έρθουν για να τις αρπάξεις.

Ωστόσο σιγά σιγά, επιστρέφεις στην πραγματικότητα και συνειδητοποιείς πόσο σκληρά πρέπει να δουλέψεις για να τα καταφέρεις ως Κύπριος ποδοσφαιριστής. Με το πέρασμα του χρόνου, φθάνοντας στο σήμερα, βρέθηκα δανεικός στη δεύτερη κατηγορία, χωρίς να μου δοθούν άλλες ευκαιρίες για να αποδείξω αν αξίζω και σε τι βαθμό στον ΑΠΟΕΛ.

Επειδή πάντα είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, στο πέρασμα τριών χρόνων από το ντεμπούτο μου στην πρώτη ομάδα, έγιναν από μέρους μου και κάποια λάθη, κάποιες συγκυρίες και άλλοι παράγοντες που δεν βοήθησαν στο να εξελιχθούν τα πράγματα όπως αρχικά περίμενα.

Στην Κύπρο, οι Κύπριοι (Διοικήσεις, παράγοντες, προπονητές) δεν πιστεύουν τους νεαρούς Κύπριους. Πως το ζεις αυτό σαν νεαρός ποδοσφαιριστής;

Μ.Κ: Όντως ισχύει αυτό και τα παραδείγματα είναι πολλά που μας το επιβεβαιώνουν, αλλά και που μας αποδεικνύουν, ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος.

Από εκεί και πέρα όμως, ως Κύπριοι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό το δεδομένο, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλο και περισσότερο, για να κερδίζουμε τις θέσεις μας μέσα στα ρόστερ και τις 11αδες των ομάδων μας.

Όσο δύσκολο αν είναι και αν ακούγεται, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής, έχει την ποιότητα να συναγωνιστεί για μια θέση, με τον οποιονδήποτε ξένο ποδοσφαιριστή.

Νέα σεζόν 2023/24, τι στόχους έχει θέσει ο Μάριος Κοκκινόφτας;

Μ.Κ: Με τη νέα σεζόν ελπίζω και εύχομαι να με βρει πρώτα με υγεία και χωρίς τραυματισμούς.

Θα συνεχίσω με στοχευμένη δουλειά, αφοσιωμένα, να βελτιώνομαι καθημερινά μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Τώρα σε ποια ομάδα θα με βρει, αυτό δεν είναι κάτι που μπορώ να το απαντήσω σήμερα.

Εξαρτάται τόσο από την ομάδα μου τον ΑΠΟΕΛ, στον οποίο επιστρέφω μετά τον δανεισμό μου, αλλά και από εμένα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα έχω για να επιλέξω, είτε σε μορφή δανεισμού ή ακόμη και μεταγραφής.

Ευχόμαστε στον Μάριο τα καλύτερα. Νεαροί με τέτοια ποδοσφαιρική ποιότητα και χαρακτήρα, είναι απαραίτητοι στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ