Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Scouters | «Ψάχνουμε για έξυπνους ποδοσφαιριστές»

Είναι ψηλός, δυνατός, γρήγορος; Ακούγεται οικείο έτσι;

Κοινά χαρακτηριστικά που αναζητούνται σε έναν ποδοσφαιριστή σε ορισμένα ή αναμφισβήτητα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μια πρόσφατη συζήτηση με έναν Ιρλανδό σκάουτερ που εργάζεται για λογαριασμό ενός γνωστού συλλόγου της αγγλικής Premier League, κατέγραψε το τι βλέπει και τι αναζητά ο σύγχρονος σκάουτερ σε αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Όταν ρωτήθηκε πώς κάνει την αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή, ο σκάουτερ ανέφερε, ότι θα ψάξει πρώτα και κύρια για σωματικά χαρακτηριστικά (Δύναμη, ύψος, ταχύτητα κ.λπ.).

Εξήγησε, ότι παρακολουθεί κυρίως τον παίκτη μακριά από την μπάλα για να αξιολογήσει τη θέση του, τον χαρακτήρα, τη στάση του.

Η προτεραιότητα που δίνεται από τον σκάουτερ στην Αγγλία βάσει των φυσικών χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών, προδικάζει ότι, ποδοσφαιριστές, όπως ο Τσάβι, Πίρλο, Ινιέστα και ούτω καθεξής, δεν θα είχαν καμία ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, αν κάποιοι ή όλοι οι σκάουτερς, αξιολογούν πρώτα και κύρια τα φυσικά χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με την Αγγλία ή και άλλες σχολές ποδοσφαίρου, στην Ισπανία που έχουν το Smart football ψηλά στις προτεραιότητες τους, οι σημαντικότεροι σκάουτερς των κορυφαίων ομάδων, σε ερώτηση για το τι είναι οι πιο σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να προσέξουν σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στη διαδικασία αξιολόγησής του, δεν έκαναν καμία αναφορά σε φυσικά χαρακτηριστικά.

«We look for intelligent players»

Στην Ισπανία, πιστεύουν, θεωρούν και ακολουθούν, ότι η πλειοψηφία των νεαρών ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών και ευφυΐας για να ξεχωρίζουν όταν αξιολογούνται από σκάουτερς.

Τα φυσικά τους χαρίσματα (Ύψος, δύναμή, ταχύτητα κλπ) περιγράφηκαν ως κάτι που το βλέπουν και το δουλεύουν κατά τη διάρκεια που οι νεαροί ποδοσφαιριστές μεγαλώνουν.

“Η ευφυΐα και η τεχνική του παιχνιδιού περιγράφηκαν ως υψίστης σημασίας για να αναπτυχθούν από νεαρή ηλικία”.

Μια γενική άποψη στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των προπονητών είναι, ότι δεν παράγουν αρκετούς τεχνικά προικισμένους και ευφυείς ποδοσφαιριστές.

Υπάρχουν τεχνικά προικισμένοι και ευφυείς ποδοσφαιριστές εκεί έξω, που παραβλέπονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης ύψους, δύναμης, ταχύτητας κ.λπ.

Και το ερώτημα που κάνουν άνθρωποι του χώρου είναι:

Πόσοι σκάουτερς κάνουν τα στραβά μάτια σε ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι οι επόμενοι Πίρλο, Τσάβι ή Ινιέστα;

Το να έχεις φυσικά χαρακτηριστικά όπως δύναμη, ύψος, ταχύτητα, χωρίς να έχεις την ευφυΐα του παιχνιδιού για να τα συνοδεύεις, είναι σαν να έχεις μια Ferrari, με έναν αρχάριο οδηγό μέσα.

Πάρτε τους Πίρλο, Τσάβι ή τέτοιους παίκτες.

Όχι ψηλοί, γρήγοροι, δυνατοί, παίκτες που δεν πρόκειται να νικήσουν τρεις και τέσσερις αντιπάλους σε μονομαχίες.

Από πλευράς αυτοκινήτου ίσως στην καλύτερη περίπτωση ένα Opel Astra.

Η Ferrari έχει όλα τα προνόμια και ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ταχύτητα, την ισχύ κλπ, έναντι του Opel Astra.

Αλλά τελικά είναι η απόφαση του ατόμου που οδηγεί τα αυτοκίνητα, που θα αποφασίσει ποια αυτοκίνητα κάνουν τις πιο σωστές στροφές και τα λιγότερα λάθη στο δρόμο.

Καταληκτικά,

“Decision making takes place in the brain”.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ