Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τα Small Sided Games, μέχρι τους Γκουαρδιόλες της Κύπρου (αναπτυξιακό)

Η επίτευξη ψηλής απόδοσης στο ποδόσφαιρο, αποτελείται από μια σειρά παραγόντων που έχουν άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Η προπόνηση για εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, πρέπει να έχει στόχο και σκοπό την εξάσκηση των διάφορων ποδοσφαιρικών απαιτήσεων, σε πραγματικής συνθήκες ποδοσφαίρου.

Η χρήση παιχνιδιών μικρού αγωνιστικού χώρου συνεισφέρει σε αυτό τον τομέα.

Η απόδοση στο ποδόσφαιρο, είναι συνέπεια και τεχνικών και τακτικών και ψυχολογικών παραγόντων (ποτέ δεν είναι ένας παράγοντας μόνο).

Τα παιχνίδια μικρού αγωνιστικού χώρου, συνδυάζουν την εξάσκηση αυτών των ικανοτήτων, με μεγαλύτερο όφελος να αποκτούν αυτές τις δεξιότητες, όταν θα βρεθούν σε πραγματικές συνθήκες παιχνιδιού.

Τα προπονητικά οφέλη από Small Sided Games, (πχ 4v4), φαίνεται να είναι παρόμοια σε σχέση με εκείνα που παρατηρούνται σε ψηλό επίπεδο σε αγώνες 11v11.

Άρα αφού στόχος και σκοπός είναι να εντοπίζουμε και να αναδεικνύουμε ποδοσφαιριστές με ικανότητες, που να μπορούν να σταθούν στο 11v11, τα Small Sided Games, μπορεί να πει κάποιος, είναι μια ολιστική προσέγγιση ως προς την κατεύθυνση αυτήν.

Πολλές μελέτες δε, έχουν επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα των παιχνιδιών μικρού αγωνιστικού χώρου.


Πρόσφατα σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, κάποιος προπονητής (από Σκανδιναβική χώρα), ανέφερε, ότι ποτέ δεν χρησιμοποιά τα Small Sided Games, επειδή δεν του δημιουργούν πραγματικές συνθήκες ποδοσφαίρου.

Εφαρμόζει, προπονητικές μονάδες που είναι πιο κοντά σε ρεαλιστικές συνθήκες ποδοσφαίρου, ενώ σημείωσε, ότι ποτέ δεν επιβάλλει περιορισμό επαφών, επειδή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πραγματικό ποδόσφαιρο.

Απόψεις βλέπετε και σχολές προπονητών διαφέρουν.

Αυτό σαν παρένθεση, για το τι μπορεί να ακούσει κάποιος σε ένα προπονητικό σεμινάριο.


Τώρα, στο Κυπριακό Level, υπάρχουν πλειάδα μικρών, που σε παιχνίδια μικρού αγωνιστικού χώρου δεν μπορούν να σταθούν ή ακόμη να κάνουν τα βασικά, τα απλά.

Όμως, στο Κυπριακό Level, βλέπεις να προωθούνται και να αγωνίζονται ανελλιπώς, πολλοί τέτοιοι νεαροί.

“Με αποτέλεσμα στο Κυπριακό Level, φθάνοντας στα Κ19, ένα σκαλί πριν από την πρώτη ομάδα (λέμε τώρα), πλειάδα, μην πούμε η πλειοψηφία των νεαρών, να είναι επιπέδου, Tigers (πιο αδύναμη κατηγορία Grassroots ΚΟΠ)”.

Εν κατακλείδι, ας αντιληφθούν όσοι θέλουν να αντιληφθούν.

Ότι τα πάντα αφορούν την,

“ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”.

Τώρα πόσοι κατέχουν το αντικείμενο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ποδόσφαιρο στην Κύπρο, δεν είναι άλλο θέμα.

Όπως θα έλεγαν τα κλισέ.

Είναι ένα εύκολο θέμα (για εμάς πάντα).

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ το κατέχουν.

Γι’ αυτό, κάποιοι, καλό θα ήταν να αφαιρέσουν από το προπονητικό τους στυλ, το υφάκι του Γκουαρδιόλα.

Αν θέλουν να το φοράνε όμως και να κάνουν τους «ωραίους» πρώτα ας εμπλουτιστούν και με τις γνώσεις του Γκουαρδιόλα, την προσωπικότητά του ίσως και άλλα πολλά.

Μέχρι τότε, ας προσγειωθούν στο έδαφος.

Κηρύγματα λοιπόν,

Κινήσεις εντυπωσιασμού,

Και υφάκια,

Να τα αφήσουν έξω από το αναπτυξιακό.

Να εκπαιδεύτουν ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ (από ψυχολογία μέχρι και συμπεριφορά),

Να αποκτήσουν γνώσεις,

Για να μπορούν μετά να εκπαιδεύσουν και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Αν φυσικά μπορούν.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ