Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κερκίδα μπορεί να κερδίσει ένα αναπτυξιακό αγώνα;

Στα αναπτυξιακά γήπεδα της Κύπρου, ακούς τα πάντα.

Από το «κόψε» τα πόδια του, μέχρι και «πέταξε» τον έξω από το γήπεδο.

Την κρίσιμη ώρα του αγώνα, η ψυχολογία είναι πολλές φορές περισσότερο σημαντική, από την άρτια τεχνική κατάρτιση, το ταλέντο και την ποιότητα μιας ομάδας.

Η ψυχολογία κυρίως σε αναπτυξιακό επίπεδο, είναι αυτή που μπορεί να διαμορφώσει ένα τελικό αποτέλεσμα, οδηγώντας μια μέτρια χωρίς ταλέντο και ποιότητα ομάδα, να κερδίσει ακόμη και την πιο ταλαντούχα.

Στα αναπτυξιακά γήπεδα υπάρχουν δυο κατηγορίες γονιών.

Στην πρώτη ανήκουν οι γονείς που είναι υποστηρικτικοί στα παιδιά τους, χωρίς φωνές και τοξικότητες.

Στο τέλος του αγώνα, ανεξάρτητα από την έκβαση, θα τα συγχαρούν για την προσπάθεια τους και όχι τόσο για το αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια δεύτερη  κατηγορία, αυτή που δυστυχώς συμπεριλαμβάνει γονείς που θα τους ακούσεις να φωνάζουν και να κριτικάρουν από την κερκίδα για την εμφάνιση του παιδιού τους, τις επιλογές του προπονητή, τις αποφάσεις του διαιτητή, ακόμη και την ποιότητα της μπάλας.

Η πρώτη κατηγορία δεν πρέπει ποτέ να παρασύρεται από τη δεύτερη.

Δεν έχει να κερδίσει κάτι απ’ αυτήν, ούτε αξίζει να παρασυρθεί και να την ακολουθήσει στην τοξικότητά της.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές, με τη σωστή εκπαίδευση που λαμβάνουν από το σπίτι και τους γονείς τους.

Οι προπονητές επίσης, για την αντιμετώπιση τέτοιων κερκίδων, μεταφέρουν στα παιδιά τον κανόνα, ότι μέσα στο γήπεδο υπάρχουν μόνο αυτοί και οι αντίπαλοι,

Κανείς άλλος.

Δύσκολο οι νεαροί ποδοσφαιριστές να μην επηρεάζονται από τέτοιες κερκίδες, αλλά μπορούν να το διαχειριστούν, με αφοσίωση και αυτοσυγκέντρωση προς το παιχνίδι και την ομάδα τους, αγνοώντας (στο μέγιστο βαθμό) επιδεικτικά τους «θορυβώδες» θεατές-γονείς.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ