Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πελματογράφημα ¦ Εργαλείο για ποδοσφαιριστές 8 – 15 ετών

Του Δρ. Χρήστου Νικολόπουλου

Μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισα μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στο παιδικό και αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, που ακόμα λέω ότι συνεχεία μαθαίνω, να γράψω ένα άρθρο πάνω σε διαφόρους μύθους πάνω στο πελματογράφημα. Ανάλυση της Βαδίσεως και Ορθοτικά.

Πολλά επαγγέλματα υγείας είναι της μόδας τώρα να παρουσιάζουν το πελματογράφημα σαν ένα πανάκεια μετρό στην κατασκευή των ορθοτικών (πατών). Αυτό είναι ένας ΜΥΘΟΣ. Όποτε για να συνοψίσουμε τους Μύθους λέμε τα ακόλουθα:

1) Το ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ είναι ένα μέρος της εξέτασης ή διάγνωσης περά από την κλινική η εκβιομηχανική αξιολόγηση. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΤΙΚΩΝ να γίνεται από Ποδιάτρους. Οι Ποδίατροι είναι οι ποιο κατάλληλοι, για αυτό γιατί στα αλλά επαγγέλματα υγείας το πελματογράφημα γίνεται θεωρητική αναφορά η εκπαίδευση με ταχύρυθμα σεμινάρια.

2) ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΟΔΙΚΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ. Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Η ΜΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΥΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΡΕΧΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ….ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΟΣ ΠΑΤΗΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ.

3) Είναι σημαντικό το είδος του πελματογράφου που αγοράζεται και το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται, καθώς πολλά συστήματα, δείχνουν όχι ακριβές μετρήσεις αν δεν χρησιμοποιηθεί ο σωστός έλεγχος.

Έτσι πολλοί αγοράζουν πελματογράφους πάνε σε διαφορές συναντήσεις και δίνοντας ωραίες εικόνες, κατασκευάζουν ορθοτικά πέλματα ιδιαίτερα από μαλακά υλικά που τα φέρνουν από το εξωτερικό, χωρίς να βλέπει το περιστατικό ο κατασκευαστής, με αποτέλεσμα στις αναπτυξιακές ηλικίες 8-15 χρόνων, να δημιουργούν παραμορφώσεις στα πόδια έως και λειτουργική σκολίωση.

4) Το σημαντικότερο όταν δίνεις λάθος ορθοτικά στις αναπτυξιακές ηλικίες, μπορεί αυτά να βγάλουν διάφορα άλλα προβλήματα, όπως σκολίωση, η ακόμα και στη σύγκλειση των δοντιών και αντίστροφα (γίνονται μελέτες για το αν συνδέεται).

Πολλές φορές βλέπουμε επιδείνωση της σκολίωσης, λόγω λάθος συνταγής σε ανισοσκελείς λόγω στροφής που δεν εκτιμούν σωστά κάποιες παραμέτρους και βάζουν λάθος ανύψωση η αχρείαστη ανύψωση σε λάθος πόδι.

Επίλογος
Η σωστή ενημέρωση είναι σημαντικό πράγμα. Πως είναι δυνατόν, κάποιος που δεν είναι Ποδίατρος, να κάνει πελματογράφημα και να δίνει την κατάλληλη θεραπεία; Πως είναι δυνατόν, κάποιος που δεν είναι Ποδίατρος και που δεν έχει εργαστήρι κατασκευής ορθοτικών, να δίνει ορθοτικά κάτα παραγγελία;

Που και πως τα κατασκευάζουν; Με τι προδιαγραφές και με τι υλικά;

Συστήνω λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στους γονείς αλλά και σε όλους, γιατί η λάθος επιλογή ορθοτικών έχει αποδείξει, ότι η κατάσταση εκείνου που τους λαμβάνει, αντί να καλυτερεύει, χειροτερεύει, με την παραμόρφωση σε βάθος χρόνου το ποδιού, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Δρ Χρηστος Νικολοπουλος, Bsc in Podiatric Medicine, Master in Podiatry, Master in Biomechanics, PhD in Foot Orthoses at Various Foot Pathologes, C.Ped.

Δημοσιεύσεις Δρ. Νικολόπουλος

BIOMECHANICAL BASIS OF FOOT ORTHOTIC PRESCRIPTION, Nicolopoulos CS, Scott BW, Giannoudis PV, CURRENT ORTHOPAEDICS, vol 14(6), 2000.
Foot Orthoses Materials, Nicolopoulos, C.S., Black, J., Anderson, E.G., The Foot, The International Journal of Clinical Foot Science, 10:1-3, March 2000.
Evaluation of the Gait Analysis FSCAN Pressure System: Clinical Tool or Toy? Nicolopoulos C S *, Anderson E G **, Solomonidis S E + and Giannoudis P V ++, The Foot, The International Journal of Clinical Foot Science 10(3): 124-131, sept 2000.
The history and literature review of plantar pressure measurement studies and techniques (Pelmatographisis), Nicolopoulos, C.S., Giannoudis, P.V.and Stergiopoulos, K.A., Acta Orthopaedcica et Traumatologica Hellenica 2001.

Advertisement
Advertisement

Κ16 Ανώτατη – Βαθμολογία 2024/25

ΘέσηΟμάδαPPts
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1000
1100
1200
1300
1400

Advertisement

Facebook

Advertisement

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ