Connect with us

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Να πάμε σε μια Ακαδημία και να μας πουν αυτό…!

Όχι δεν θα κάνουμε συγκρίσεις, είναι έξω από κάθε λογική συζήτηση περί αναπτυξιακού ποδοσφαίρου επιπέδου Ισπανίας και Κύπρου.

Όμως και να θέλεις δεν μπορείς να μην λες “γιατί και εμείς δεν ακολουθάμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ποδοσφαίρου από τις μικρές ηλικίες;”

Δεν νομίζουμε να γνωρίζει κανείς τον αριθμό των εν ενεργεία Ακαδημιών ποδοσφαίρου που υπάρχουν και λειτουργούν στην Κύπρο. Όσες και να είναι, κάθε μια ακολουθεί και τον δικό της τρόπο λειτουργίας.

Στην Κύπρο υπάρχει ένα κλίμα να κάνουμε περίπλοκα τα πράγματα, να προσπαθούμε το παιδικό ποδόσφαιρο να το βλέπουμε ως επαγγελματικό και να ενεργούμε έτσι. Κάποιοι πιστεύουν, ότι τα περίπλοκα πράγματα τους ανεβάζουν επίπεδο, είτε ως προπονητές, είτε ως Ακαδημίες.

Τα πολύ απλά πράγματα πρέπει να τα κάνουμε σε ψηλό επίπεδο, για να μπορέσουμε να βγάλουμε καλύτερους ποδοσφαιριστές, που να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εποχές.

“Η βάση είναι το κλειδί. Εκεί χτίζονται οι ποδοσφαιριστές”

Μοντέλα ποδοσφαίρου υπάρχουν πάρα πολλά, μέχρι και η Άρσεναλ στις Ακαδημίες της, έχει το δικό της (SUPS – Speed, Understanding, Personality, Skill). διαφορετικό από το γενικό των Αγγλικών ομάδων.

Θέλουμε να πάμε σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου και να ακούσουμε από τους υπευθύνους, ότι εμείς ως μοντέλο έχουμε αυτό….! Παραδεκτό, δεν είπαμε να έχουν ή να ακολουθούν οι Κυπριακές Ακαδημίες πχ ένα από τα καλύτερα, το TABS της La Masia, το οποίο μοντέλο ανίχνευσης και επιλογής ταλέντων που χρησιμοποιείται από τη Barca, αποτελεί πρότυπο για άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες.

“Αλλά, γιατί να μην το κάνουμε…”;

Ναι ρε φίλε θέλουμε να πάμε σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου και να μας πούνε. Ξέρετε εδώ ΔΕΝ ψάχνουμε τα πιο ανεπτυγμένα σωματικά παιδιά, για να τρέχουν άσκοπα πάνω-κάτω, βάζοντας δύναμη, απλά για να πάρουν ένα αποτέλεσμα, μια νίκη και ένα τουρνουά.

Εδώ εμείς, εφαρμόζουμε πχ το TABS. Την Τεχνική (Technique) με όλες τις δεξιότητες με τη μπάλα στα πόδια και το παιχνίδι με μια επαφή, που απαιτεί υψηλή τεχνική και συνεχή κίνηση. Τη Συμπεριφορά (Attitude), γενικό σεβασμό προς το άθλημα, στην προσπάθεια και την ομαδικότητα. Την Ισορροπία (Balance) που αφορά συμπεριφορά και κίνηση και την Ταχύτητα (Speed), σκέψης και κίνησης με ή χωρίς τη μπάλα.

Να υπάρχει μια φιλοσοφία και ένα μοντέλο που να αποτελεί τη βάση και τον πυρήνα ανάπτυξης και εξέλιξης των νεαρών ποδοσφαιριστών.

“Διαφορετικά, δεν γίνεται, χωρίς ένα μοντέλο, δεν μπορεί το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο στην Κύπρο να αλλάξει επίπεδο. Απλά δεν μπορεί”.

More in ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ