Εκτός από τις προπονήσεις μας, «πόσες άλλες φορές την εβδομάδα παίζετε ποδόσφαιρο μόνοι ή με φίλους σας;». Δεν νομίζουμε να εκπλαγεί κανείς με τις απαντήσεις, αλλά πιστεύουμε, θα είναι «σοκαριστικές», με την άποψη, ότι τα περισσότερα παιδιά, δεν θα παίζουν καθόλου ποδόσφαιρο, έστω και περιστασιακά. Αν κάνουμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας, για την τότε παιδική μας ηλικία, θα βρούμε ότι οι μοναδικές δύο φορές που δεν παίζαμε ποδόσφαιρο, ήταν όταν κοιμόμασταν ή όταν τρώγαμε. Τις υπόλοιπες φορές βρισκόμασταν έξω με φίλους και παίζαμε ποδόσφαιρο, ή κλωτσούσαμε τη μπάλα σε έναν τοίχο.

Μια μελέτη του 2010 [Kaiser Foundation], διαπίστωσε, ότι το μέσο παιδί στην ηλικιακή ομάδα 8 μέχρι 18 ετών, ξοδεύει επτά ώρες μπροστά από την οθόνη [τηλεόραση, κινητό, φορητό υπολογιστή] κάθε μέρα και αυτός ο αριθμός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. H σωματική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση της σκελετικής υγείας της διάρκειας ζωής, sύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας [2013]. «Μια ώρα υπαίθριου παιχνιδιού ή καθημερινής σωματικής άσκησης είναι εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά. Είναι ευεργετικό με πολλούς τρόπους, βοηθά τα παιδιά να κάψουν ενέργεια, να τονώσουν τους μυς και να τονώσουν τον εγκέφαλο τους. Το ανθρώπινο σώμα προορίζεται για να κινείται. Έτσι, κάθε έλλειψη σωματικής άσκησης επιδεινώνει και εξασθενεί το σώμα».

Αντιλαμβανόμαστε, ότι η κοινωνία άλλαξε και ο χρόνος δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί όπως στο παρελθόν. Αλλά είμαστε ακόμα οριακά στο σημείο που μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη «νοοτροπία ρομπότ» που έχουμε αναπτύξει και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Με τους ρυθμούς που κινούμαστε, βλέπουμε σύντομα, ότι η αναρρίχηση σε ένα δέντρο θα θεωρείται ριζοσπαστικό ίσως και ολυμπιακό άθλημα για τα παιδιά.
